Легенди за Троян

28.06.2013

Всяко кътче и паметна местност носят своята история, превърнала се в легенда и предавана през поколенията. Така поради богатото наследство на Троя не една са митове и легенди, които разкриват за отделни местности или забележителности. Накратко в тези няколко реда ще разкажем за легендата на иконата на Света Богородица Троеручица. Тази легенда е една от причините за посещението на много туристи на хотелите в Троян.

Троянската обител, чието начало било поставено през 1600 г., която станала част от живота на множество монаси е разположена в планината. Историята разказва за Троянския манастир, че някога първоначално, той бил обитаван само от един монах. Години наред той живеел там, а след това пристигнал и йеромонах от Света гора. Той носел със себе си чудотворната икона с лика на Пресветата Богородица Троеручица. Неговата цел била да я пренесе към влашко, но минавайки през Троян и узнавайки за историята и живота на българския монах, който прекарал много дълго време в постнически живот, той се замислил. Въпреки това атонския монах не променя намеренията си да занесе иконата във Валахийският край. В момента, когато я поставя на коня си и тръгва на път, нещо странно се случва. Конят пада спънат сякаш пред самата икона. В този момент чужденеца узнава, че иконата на Св. Богородица Троеручица не желае да напуска троянската обител и отново се връща в хижата при стария монах. Минало малко време и той отново решил да тръгне на път, но и този опит бил неуспешен. Коня му отново пострадал на същото място, а това бил явен признак сам да се убеди, че светата икона не иска да се отдели от мястото. Вниквайки и в смисъла, че българския народ има силна вяра в светата икона, той решава да я остави и сам да замине към влахийската страна.

С това поверие българският монах успява да създаде малка дървена църква, да привлече още братя и да изпълняват заедно божествена служба. В постройката били съградени килии за братството и била създадена малка гостоприемница за всеки християнин.

Подобни легенди и самобитността на региона са много важни за привличането на гости към различните хотели и вили Троян и региона.

Поклоннически туризъм в Хисаря

14.06.2013

За почитателите на поклоннически туризъм, както в много градове, селца и различните местности из България могат да се посетят, зърнат и да се преклонят пред уникални църкви, да запалят свещички и да се докоснат до онази частица от историята, която е запазила българите през годините. Днес едно местенце, което не е за изпускане в списъка с почивки е Хисаря. Като град, разположен на кръстопът между история и вяра, Хисаря се е превърнал през годините в убежище на всякакви религии и вярвания.

Още в далечните и слабо познати тракийски мистерии, орфиризъм до раннохристиянските базилики и до наши дни, вярата е крепяла хората, населяващи града с лечебни извори. Всеки посетител, турист, гост или случаен пътник на Хисаря може да види запазени три православни църкви, една евангелистка църква, два католически храма и една джамия.

Разнообразни възможности за настаняване в Хисаря тук –http://rezervaciq.com/хисаря/хотели

Новата католическа църквав Хисаряноси името „Св. Семейство от Назарет“.

Друга църква е „Успение Богородично“, намираща се в квартал Момина баня. Тя е съградена през 1883 година, септември месец. Няма кубета, а във вътрешността си съдържа трон и олтар. През 1975 година става паметник на културата. На 15 август в Хисаря се чества нейния храмов празник и е съпроводен с местен събор.

Православната църква „Свети Пантелеймон“ е третата от списъка.

Католическата църква носи името „Светото семейство от Назарет“ и се смята за най-новия храм в град Хисаря. Завършена е през 2005 година.

В Хисаря се намира и църква „Св. Димитър“. Разположена е в квартал Веригово и се смята за най-старата. Създадена е в 1845 – 1850 година. През 1882 година е била опожарена на Априлското въстание. По пода има мраморна плоча, на която е отразено събитието. В 1856 г. в двора на „Св. Димитър“ е построено първото килийно училище. Датата 16 юли 1982 година е известна с провъзгласяване на църквата като паметник на културата. Празника на града, съпроводен с местен събор и храмов празник се чества на 26 октомври.

Почитателите на културните и поклоннически турове могат да намерят хотели за Хисар тук.

В центъра на Хисаря се намира и православният храм „Свети Пантелеймон“. Построен е през 1889 г. Тук уникални са стенописите, пресъздаващи всички библейски истории. Католическият храм „Св. Св. Петър и Павел“ се намира в квартал Миромир. Създаден през далечната 1882 година от отец Карлос и отец Павел Цакия.

Тук се намира и Хисарската джамия от 1464 година. Разположена е до Западната порта на стената бранеща града. Изградена е в годините на турско робство. Била е опожарена, а днес е съхранено самоминарето. От скоро работи и през лятото за посетителите.