Културни и природни забележителности в Лозенец

28.10.2013

Историята на село Лозенец датира от първото десетилетие на миналия век. Тя разказва за местните малки групи заселници, за наименованието, идващо от многото лозя по тези земи. Наред с това по думи на местните, селото е основано преди около 80 години, а заселниците му са били хора от близкото село Велика, които търсели романтиката в природата, а тяхното село не предлагало излаз към морето. Така заселниците посадили и отглеждали много лозя от популярни гроздови сортове, в това число „Емберли”, което и било началното име на село Лозенец, познато днес.

Като курорт Лозенец днес той търпи постоянни промени, с цел модернизиране и създаване на все по-добри условия за туризъм, няколко предложения за почивка може да видите тук.

Наред с интересната история около създаването си Лозенец днес предлага и не малко културни и исторически места, които могат да се видят от желаещите посетители.

Тук е черква „Свети Георги“ в село Лозенец, която е построена с дарения. На километър от Лозенес се намира пещера Мечата дупка, която е в близост до страхотни плажове.

С почивка на някои хотели в Лозенец туристите могат да се насладят и на гледката в Национален парк Странджа, природен резерват Ропотамо и реки Велека, Дяволска, Караагач. Провеждат се и редица екскурзии и разходки с лодкипо реките. Интересна, приказна гледка представлява и Ботаническата градина на семейство Серафимови, която е разположена на юг от Лозенец, само на 4 км в село Велика.

В друго съседно селце Резово, гостите на Лозенец могат да посетят залив Силистар и крепостта Кастрицион. Разположени на 25км. на юг от Лозенец. Тук минава и границата на България с Турция.

На последно, но не по значимост място да споменем и Беглик Таш или Българският стоун хедж. Разположен в резерват Ропотамо и само на 14км. от Лозенец.

Това разбира се са само част от по-забележителните културни, природни и исторически места, които могат да се обиколят. За всеки решил да изкара страхотната си лятна почивка в Лозенец, удоволствията няма да се изчерпат до тук. Не са малко и забавленията, различните възможности за спорт и релакс в Лозенец. Хотели, вили и къщи за гости са денонощно отворени и посрещат своите гости в приятна атмосфера и много разкош.

Зидове, портални врати и сигурност

24.10.2013

Едно време къщите ни бяха с ниски огради и се чувствахме доста по-сигурни, отколкото в днешно време с модерните камери за видеонаблюдение, блиндираните ни врати и високите зидове на вилите ни (тези, които все още имат). И не че нещо съм носталгичен към социалистическата ни история, просто преживяванията ми напоследък ме накараха да се замисля…
Вече няколко пъти фамилната ни вила, където живеят родителите ми бива обирана. Не помага нито СОТ, нито полиция. Едва ли има човек, който може да спи спокойно, знаейки че нещо може да се случи на възрастните му родители, които живеят на село. Обикновено крадците са от малцинствата в нашето и близките села и влизат я за кокошките, я за нещо друго дребно, но това носи много стрес на близките ми хора, а и не м се мисли какво може да стане, ако баща ми ги чуе.
Затова, с близките ми решихме да решим кардинално проблема, като издигнахме един 2,5м. висок зид, който закрива всичко, инсталирахме една масивна плъзгаща портална врата, и инсталирахме видеонаблюдение. Не че сега няма начин отново да влязат (през чуждите дворове), но със сигурност ще спим доста по-спокойно.
Сигурността от този род е едно скъпо удоволствие, но живеем във времена, в които просто е нужна. Надявам се настоящите нововъведения да са достатъчна пречка за апашите. В общи линии, ние се спасихме, но не ми дава мира какво ли правят останалите жители на това селце, повечето от които познавам, но нямат възможност за такава сигурност?